Het Jeukcongres | 19 september 2018 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

   

  Jeuk is misschien wel de meest voorkomende huidklacht ter wereld en kan variëren van een milde prikkel tot een allesoverheersende en tot wanhoop drijvende sensatie. Zorgverleners hebben vaak de grootste moeite om de oorzaak te vinden (medicijngebruik, interne ziekten, huidaandoeningen, afwijkende laboratoriumuitslagen…) en ondertussen wil de patiënt van de jeuk af. Maar hoe? Tijdens dit tweede Jeukcongres besteden we aandacht aan dit grote en vaak onderschatte probleem, en gaan we in op nieuwe ontwikkelingen, op jeuk als gevolg van aandoeningen van het zenuwstelsel, kanker, beestjes en/of eczeem, op jeuk in relatie tot intimiteit en seksualiteit en op jeuk in de palliatieve fase. En uiteraard komen de verpleegkundige interventies daarbij aan bod.

   

  Na afloop ben je onder meer op de hoogte van:

  – hoe een ervaringsdeskundige met jeuk omgaat
  – welke nieuwe ontwikkelingen er zijn
  – wat je kunt doen bij jeuk bij kanker
  – wat jeuk en seksualiteit met elkaar te maken hebben
  – hoe je patiënten met constitutioneel eczeem kunt begeleiden
  – wat je kunt doen bij jeuk in de terminale fase en
  – welke verpleegkundige interventies je kunt inzetten.

  Programma

  09.30 uur
  Ontvangst met koffie en thee

  10.00 uur
  Opening
  Dagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.10 uur

  Een ervaringsdeskundige met jeuk aan het woord


  10.45 uur
  Nieuwe ontwikkelingen rondom jeuk
  Bing Thio, dermatoloog, Erasmus MC, Rotterdam 
  Jeuk of pruritus is erg lastig te omschrijven. Jeuk is een gewaarwording die veelal wordt gedefinieerd met ‘de sensatie in de huid die uitlokt tot krabben’. Jeuk is misschien wel de meest voorkomende huidklacht ter wereld en kan variëren van een milde prikkel tot een allesoverheersende en tot wanhoop drijvende sensatie. Tijdens deze presentatie wordt ingegaan op de actuele ontwikkelingen rondom dit symptoom besproken.

  11.20 uur
  Pauze

  11.50 uur
  Neuropathische en fantoomjeuk
  : jeuk als gevolg van aandoeningen van het perifere of centrale zenuwstelsel
  Patrick Kemperman, dermatoloog, AMC, Amsterdam
  De oorzaak van chronische jeuk ligt niet altijd in de huid. Zo kunnen bijvoorbeeld aandoeningen van de zenuwen ervoor zorgen dat prikkels niet goed meer worden doorgegeven, of dat er zelfs een verkeerd signaal wordt afgegeven, bijvoorbeeld jeuk of pijn. Bij onverklaarbare jeuk moet ook aan neuropathische jeuk worden gedacht. Het behandelen van neuropathische jeuk is een therapeutische uitdaging; antihistaminica, corticosteroïden en de meeste pijnstillers zijn grotendeels ondoeltreffend. In deze lezing worden de oorzaken van neuropathische jeuk besproken en aanbevelingen gegeven voor behandeling.

  12.25 uur
  Jeuk bij kanker
  Marcel Bekkenk, dermatoloog AMC en VUmc, Amsterdam
  Jeuk is een verschijnsel dat heel veel voorkomt en voor de betrokken patiënt heel onprettig kan zijn. Het is bekend dat gegeneraliseerde jeuk een voorbode kan zijn van een (hematologische) maligniteit en dat een jeukende moedervlek een teken kan zijn van maligne ontaarding. Toch zal jeuk meestal een andere oorzaak hebben is in slechts een minderheid een echte voorbode van kanker. Aan de andere kant zien we bij mensen die een vorm van kanker hebben zeer regelmatig jeukende huidafwijkingen ontstaan. Dit kan als reactie op de behandeling zijn, maar ook door het falen van de lever en/of de nieren. Nieuwe behandelmethoden zoals immunotherapie en de zogenaamde doelgerichte medicijnen geven zeer vaak huidreacties die jeuken.

  13.00 uur
  Lunch

  13.45 uur
  Jeuk en eczeem
  Jette de Groot, verpleegkundig specialist, Nationaal Expertise Centrum Constitutioneel Eczeem, UMC Utrecht
  Jeuk, de sensatie in de huid die uitlokt tot krabben. Jeuk kan variëren van lichte jeuk bij milde irritatie van de huid tot een heftige, allesbeheersende toestand die normaal leven zo goed als onmogelijk maakt. Een huidaandoening waarbij jeuk de hoofdrol speelt is constitutioneel eczeem.  In deze presentatie wordt ingegaan op de behandeling en begeleiding van patiënten met eczeem.

  14.20 uur
  Jeuk en intimiteit/seksualiteit
  Egbert Kruijver, seksuoloog NVVS, Seksuologiepraktijk, Nieuwegein
  Jeuk en seksualiteit, wat hebben zij gemeen? Is jeuk een station tussen pijn en genot? Leidde jeuk tot de ontdekking van het masturberen? En wat als jeuk de seks verstoort? Of is jeuk een symptoom van verstoorde seks? Egbert Kruijver neemt je mee op rondreis in de wondere wereld van de seksuele jeuk.

  14.55 uur
  Pauze

  15.20 uur
  Jeuk in de palliatieve fase
  Drs. Ginette Hesselmann, MSc, verpleegkundig specialist & klinisch epidemioloog, UMC Utrecht
  Jeuk in de palliatieve fase kan een lastig probleem zijn. Jeuk kennen we vaak als bijwerking of als complicatie bij verschillende ziektebeelden. Een systematisch aanpak, in afstemming met de patiënt, kan ook in de palliatieve fase leiden tot vermindering van klachten. De spreker geeft inzicht in deze systematische aanpak en neemt u mee in de huidige stand van zaken van de aanpak van jeuk in de palliatieve fase.

  15.55 uur
  Over de vlo, neet, schaam-, hoofd- of andere luis, en aarswormpjes… wie kent ze niet?
  Ron Legerstee, consultant Wound Healing & Tissue Repair, Sneek
  Alleen al het lezen van de dierennamen hierboven zal bij menigeen spontaan jeuk doen ontstaan. De jeuk die door de beestjes zélf wordt veroorzaakt is echter allerminst spontaan. Die jeuk lijkt eerder een weloverwogen keuze te zijn van hen die wij ervaren als ‘ongedierte’. De ontstane jeuk verandert namelijk het gedrag van het slachtoffer, zodat het diertje zijn cyclus verder kan doorlopen of vervolmaken… In woord en beeld worden de interacties tussen belager en belaagde geduid.

  16.30 uur
  Afsluiting en borrel

  __________________

  Ook aanwezig:

  DermaCura krabverband is een medisch hulpmiddel ter afdekking en fixatie van zalftherapie. Het verband beschermt de beschadigde huid en voorkomt krabben. Op recept wordt DermaCura door de meeste zorgverzekeraars vergoed. • Beschermt tegen krabben • Vermindert irritatie en jeuk • Voorkomt uitdrogen van de huid

  _________

  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg, info@congressenmetzorg.nl

  Voor wie
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen en verzorgenden.

  Wanneer en waar
  Het congres vindt plaats op woensdag 19 september 2018 van 9.30-16.35 uur in ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid (gratis).

  Kosten
  Tot en met 15 augustus 2018 € 175, – excl. btw, na 15 augustus € 195,- excl. btw. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een cursus Voedselallergie ter waarde van €37,50 (6 accreditatiepunten) én 50% korting op de cursus eczeem en jeuk (8 accreditatiepunten) ter waarde van €75,-, beschikbaar gesteld door onze kennispartner E-nursing.

   

  Aanmelden en annuleringsvoorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 12 september 2018. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 12 september is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken. Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verzonden ontvang je direct een bevestiging van je aanmelding in je mailbox. Onze algemene voorwaarden en privacyverklaring vind je hier >>.

  Accreditatie
  Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

  Informatie
  Heb je vragen over het congres of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  Let op! Als je je gaat aanmelden zie je de prijs inclusief de btw. Rond de aanmeldprocedure helemaal af, je ontvangt dan direct een bevestiging in je mailbox. Ontvang je die niet (ook niet als spam), stuur dan even een mailtje.

  • 19 september 2018
   09:30 - 16:35
  Bedrag Vink aan
  Toegangsprijs met kortingToon details + €175.00 (EUR)  
  ToegangsprijsToon details + €195.00 (EUR)   Startdatum verkoop
  15 augustus 2018


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso

  Locatie

  locatie  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede