Infectieziektes | 15 november 2019 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

   

  “Opnamestop vanwege MRSA-bacterie”
  “De reuzenteek komt eraan”
  “Klimaatverandering brengt infectieziektes naar Europa”
  “Wereldwijd jaarlijks ca 700.000 doden als gevolg van antibioticaresistentie”
  “Twijfels over vaccinaties gevaar voor volksgezondheid”

  Zomaar een paar koppen die de afgelopen maand juni in de kranten stonden. Ziekteverwekkers blijven een groot probleem vormen voor de volksgezondheid: ze muteren, vermeerderen zich en kunnen resistent worden tegen medicijnen. Ondertussen doen zorgprofessionals hun best om infecties te voorkómen, maar zijn de richtlijnen voor preventie verouderd en moet de thuiszorg het überhaupt zonder richtlijnen stellen. Tijd dus voor een update; hoe staan we ervoor en wat is het doel? Tijdens dit congres krijg je onder meer antwoord op de volgende vragen:
  – wat zijn de laatste ontwikkelingen?
  – hoe zorgen we ervoor dat we de richtlijnen toepassen in de praktijk?
  – hoe kunnen we het verblijf van een patiënt in strikte isolatie verbeteren?
  – wat ga jij als zorgverlener merken van antibioticumresistentie?
  – hoe reageer je op ouders die hun kinderen niet willen laten vaccineren?
  – hoe herken je de symptomen van de ziekte van Lyme?
  – hoe behandel je geïnfecteerde wonden?

  Programma

  09.30 uur Ontvangst met koffie en thee

  10.00 uur Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

  10.10 uur MRSA en BRMO actuele ontwikkelingen in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Hedy Salomons, senior inspecteur, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Utrecht
  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar infectiepreventie en antibioticaresistentie in ziekenhuizen en verpleeghuizen. De resultaten van deze inspecties worden tijdens deze lezing besproken: wat gaat goed, wat kan beter?

  10.45 uur Infectiepreventie in de praktijk. Lian Clemens, deskundige infectiepreventie, Zorggroep Sintmaarten, Liberein, Zorgaccent, Livio, de Herfstzon en de Posten
  Door hygiënisch te werken kunnen we (onnodige) kruisinfecties voorkomen. Dit is belangrijk in de uitvoering van zorg in alle sectoren, immers veiligheid van cliënt en medewerker staat voorop. In Nederland zijn richtlijnen ontwikkeld om richting te geven aan veilig hygiënisch handelen. Maar hoe zorgen we ervoor dat we die ook echt toepassen in de praktijk? Samengevat gaat deze presentatie in op de inhoudelijke wenselijkheid en de praktische haalbaarheid.

  11.20 uur Pauze

  11.50 uur Betere handhygiëne met de BOB-methode. Sylvia Meinders, adviseur Beleid en Kwaliteit, Liberein, Enschede
  Iedereen weet dat goede handhygiëne heel belangrijk is voor infectiepreventie. Er is door organisaties veel geïnvesteerd in het op orde krijgen van de voorzieningen en in scholing van medewerkers. Hoe attendeer je collega’s op het belang van handhygiëne zonder steeds te moeten benadrukken ‘wat er nu weer niet goed is’ en je je ‘de politieagent’ van de afdeling voelt?

  12.25 uur Isolatie en de patiënt. Sindy Vlamings, deskundige Infectiepreventie, ziekenhuisgroep Elizabeth-TweeSteden, Tilburg
  Elizabeth-TweeSteden Ziekenhuis heeft een verbetertraject uitgevoerd voor patiënten in isolatie. Wat is strikte isolatie en hoe is het nu als patiënt om in strikte isolatie te liggen? Hoe kunnen we het verblijf van de patiënt in strikte isolatie verbeteren? De isolatie is niet aan te passen, maar wat wel? Tijdens deze lezing gaan we in op deze en andere vragen.

  13.00 uur Lunch

  14.00 uur Antibioticaresistentie: zijn we straks allemaal geïsoleerd of moeten we gewoon anders gaan werken?! Charlotte Michels, expert infectiepreventie, CareB4, Sterksel
  Wat is de toekomst van antibioticaresistentie en wat zijn de gevolgen daarvan binnen en buiten de gezondheidszorg? Wat ga jij als zorgprofessional daarvan merken? Leiden patiënten/cliënten straks allemaal een geïsoleerd leven, samen met hun telefoon en sociale media, of zijn er nog andere omgangsvormen mogelijk? Deze vragen staan centraal in dit verhaal.

  14.35 uur Fabels en feiten over vaccinaties. Carsten Lincke, kinderarts – erfelijke en aangeboren aandoeningen, Erasmus MC-Sophia, Rotterdam
  Tijdens deze lezing komen de belangrijkste “wapenfeiten” van vaccinaties in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma aan de orde en wordt ingegaan op vragen die leven bij ouders, zoals: zijn vaccinaties veilig? Wat wordt gedaan met meldingen van bijwerkingen? Geven we niet te veel vaccinaties aan veel te jonge kinderen? Is er verband tussen vaccinaties en autisme of andere chronische aandoeningen?

  15.10 uur Pauze

  15.40 uur Ziekte van Lyme. Afke Brandenburg, arts-microbioloog, Izore Centrum Infectieziekten Friesland, Leeuwarden
  De ziekte van Lyme  leidt regelmatig tot ophef in de media. Wat kunnen we nu wel en niet geloven van wat we op internet tegenkomen?  In deze presentatie komt aan de orde hoe de ziekte zich via tekenbeten verspreidt, hoe vaak infecties voorkomen in Nederland en dat de diagnose een uitdaging kan zijn door de diverse manier waarop de ziekte zich kan presenteren. Daarnaast worden de mogelijkheden en beperkingen van de diagnostische technieken die we tot onze beschikking hebben, besproken.

  16.15 uur Behandeling van geïnfecteerde wonden. Ron Legerstee, consultant Wound Healing & Tissue Repair, Sneek
  Gezond > contaminatie > colonisatie > lokale infectie > systemische infectie > sepsis > dood. Gelukkig komt het – althans in ons deel van de wereld – niet zo vaak voor dat het hele rijtje hierboven wordt doorlopen. Ons afweersysteem is razend knap en vindt vrijwel altijd een plek om hier een stokje voor te steken. Anders is dat als mensen ziek zijn, en ook als zij bovendien nog een wond hebben. Hulp van buitenaf is dan geboden; lokaal en/of systemisch.

  16.50 uur Afsluiting en borrel

  ______________


  Als exposant deelnemen? Dat kan! Neem voor de mogelijkheden contact op met Marcus Meeuwissen | 06 42 34 40 31 | marcus@demediacollegas.nl 

   

   

   

  ___________ 

   

  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

  Voor wie, wanneer en waar
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen en verzorgenden en vindt plaats op vrijdag 15 november 2019 van 9.30 – 16.50 uur in ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

  Kosten
  De kosten bedragen € 165, – excl. btw (199,65 incl btw) als je je aanmeldt vóór 11 oktober 2019. Op en na 11 oktober betaal je € 185,- excl. btw (223,85 incl. btw). De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een e-learningcursus, beschikbaar gesteld door onze kennispartner E-nursing.

  Aanmelden en annuleringsvoorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 8 november 2019. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 8 november is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. De toewijzing van toegangsbewijzen geschiedt op volgorde van binnenkomst. Je toegangsbewijs krijg je uiterlijk vijf dagen van te voren per post toegestuurd. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken. Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verzonden, ontvang je direct een bevestiging via de e-mail. Ontvang je die niet, ook niet in je spambox, neem dan even contact met ons op.

  Accreditatie
  Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V voor 5 punten (deskundigheidsgebieden Wijkverpleegkunde, Infectieziekten en Preventieve Zorg, Reizigersadvisering, Praktijkverpleegkunde en Militaire Zorg).

  Informatie
  Heb je vragen over het congres of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.
  Let op: Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verzonden, ontvang je direct een bevestiging via de e-mail. Ontvang je die niet, ook niet in je spambox, neem dan even contact met ons op. Selecteer eerst de prijs voordat je op de blauwe knop klikt! Op de volgende pagina zie je de prijzen incl. btw.

  • 15 november 2019
   09:30 - 17:00
  Details Bedrag Selecteer
  Prijs met kortingToon details + €165.00 (EUR)  
  Normale prijsToon details + €185.00 (EUR)   Startdatum verkoop
  11 oktober 2019


  Online event registratie en ticketing powered by Event Espresso

  locatie  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede