Familieparticipatie: omgaan met familie en naasten in lastige situaties | 22 mei 2019 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   

  Als zorgverlener heb je behalve met patiënten, cliënten of bewoners vrijwel altijd te maken met hun familie en naasten. Steeds vaker is familieparticipatie een speerpunt in organisaties en wordt gestreefd naar een goede samenwerking tussen professionals en naasten. Familie en vrienden helpen je bij de zorg, kunnen je informatie verstrekken en zijn meestal erg belangrijk voor de patiënt of cliënt zelf. Vaak gaat de samenwerking met hen vanzelf, maar soms verloopt het moeizaam en beland je in lastige situaties. Wat doe je bijvoorbeeld als iemand niet meer wil eten, terwijl zijn partner daar bij jou op aandringt? Hoe reageer je op kritiek van familie die volgens jou onterecht is? Wat kun je betekenen voor iemand die rouwt? En hoe ondersteun je migrantenmantelzorgers die er vaak ook nog extra taken bij hebben, zoals tolken bij instanties? En waar loop je tegen aan als je zelf zorgverlener én mantelzorger bent? Tijdens dit congres gaan we hier op in en leer je onder meer

  – hoe je om kunt gaan met wensen en verwachtingen
  – hoe je je grenzen kunt aangeven
  – hoe driehoekskunde je helpt goed samen te werken
  – omgaan met ethische dilemma’s
  – wanneer er sprake is van verlies en rouw en hoe je daarin iemand kunt ondersteunen
  – wat er nodig is om goed te kunnen samenwerken met mantelzorgers in de thuissituatie

  Elk onderdeel wordt in- of uitgeleid met een familiefabel van Yvonne de Jong. Zij is senior adviseur familie- en netwerkparticipatie. Als adviseur inspireert, motiveert en ondersteunt ze zorgorganisaties om vanzelfsprekend en gelijkwaardig samen te werken met familieleden en vrienden. Ze maakte de theatervoorstelling ‘Familiefabels’ die familieparticipatie op een interactieve, snelle en leuke manier onder de aandacht brengt bij zorgorganisaties. Ook geeft ze COUP-trainingen en lezingen over mantelzorg en (digitale) familieparticipatie.

  Programma

  09.30 uur Ontvangst


  10.00 uur Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers


  10.10 uur Familiefabel: Mantelzorg begint met goed voor jezelf te zorgen. Yvonne de Jong, Vilans

  10.20 uur Interview met Sylvia Schaaphuizen, mantelzorger en verzorgende IG bij Zorggroep Almere: wat zijn haar ervaringen, wensen en tips?


  10.50 uur Ethiek in de alledaagse zorgpraktijk. Alies Struijs, senior adviseur en projectleider ethiek, Vilans, Utrecht
  Ethiek is nadenken over je doen en laten. Iedere dag maak je als zorgverlener afwegingen over wat goed is om te doen, en dat doe je alleen, samen met collega’s, cliënten en hun familie of vertegenwoordiger. Die keuzes kunnen grote levensvragen en kleine, dagelijkse keuzes betreffen. De simpele vraag wie je voorrang moet geven als meer mensen je hulp vragen is een ethische vraag en kan dilemma’s oproepen. Of wat doe je bijvoorbeeld als iemand niet meer wil eten, terwijl zijn partner daar bij jou op aandringt? Aan de hand van gespeelde voorbeelden uit de dagelijkse praktijk krijg je op aansprekende wijze theoretisch inzicht en praktische handvatten.

  11.20 uur Familiefabel: Yvonne de Jong gaat aan de hand van een tweetal scènes het gesprek aan.


  11.30 uur Koffie- en theepauze


  12.00 uur Familiefabel: ‘Mijn zus spreekt niet met mij’. Yvonne de Jong, Vilans

  12.10 uur Agressieve en boze familie: hoe hou je de regie? Huub Buijssen, directeur Buijssen Training en Educatie, Tilburg
  Hoe reageer je op kritiek van familie die volgens jou onterecht is? Hoe reageer je op een professionele manier zonder in een zinloze wellesnietesdiscussie te belanden? En mag familie álles tegen je zeggen? Mag ze tegen je schelden, schreeuwen, je bedreigen? En moet jij dan steeds vriendelijk blijven of mag je dan je grenzen aangeven? En hoe doe je dat dan?


  12.40 uur Familiefabel: ‘We raken je kwijt’. Yvonne de Jong, Vilans

  12.50 uur Omgaan met verlies en rouw. Hanneke Heim, adviseur/trainer Familiezorg en senior beleidsadviseur Strategie, Kwaliteit & Innovatie, Cordaan, Amsterdam  
  Wat betekenen de begrippen verlies en rouw, wanneer is er sprake van en bij wie? Gaat het over? Wanneer heb ik er als zorgverlener mee van doen? En wat kan ik op welk moment op dit gebied voor iemand betekenen? Dit zijn vragen die tijdens de presentatie aan de orde komen en verkend worden.


  13.20 uur Lunch


  14.10 uur Familiefabel: ‘Ik doe het nooit goed’. Yvonne de Jong, Vilans

  14.20 uur Samenwerken met mantelzorgers in de thuissituatie. Roos Scherpenzeel, expert informele zorg, Movisie, Utrecht
  Het zorgen voor mijn naaste, hoe hou ik het vol? Hoe kan ik het zorgen voor mijn naaste samen doen met alle beroepskrachten?
  Dit zijn twee leidende vragen waarmee Movisie en Vilans de komende drie jaar samen met formele en informele zorgers aan de slag gaan. In deze presentatie neemt Roos Scherpenzeel je mee in deze twee ‘prangende vragen’ van mantelzorgers en verkennen we de oplossingsrichtingen die vanuit jouw positie aan de orde zijn.


  14.40 uur Familiefabel: Surinaams gedicht ‘1 boom’. Yvonne de Jong, Vilans

  14.50 uur Hoe buig je een ‘spilzorg netwerk’ om in een ‘familienetwerk’ of ‘gemengd netwerk’? Over het voorkomen van overbelasting bij mantelzorgers van (oudere) migranten. Jennifer van den Broeke, coördinator Programma Ouderen en senior projectleider, Pharos, Utrecht
  Net als in veel typisch Zeeuwse of Twentse families, zien we bij Turks-Nederlandse families en Marokkaans-Nederlandse families dat mantelzorgnetwerken de vorm van familienetwerk hebben. De vader/moeder/partner krijgt vooral zorg en ondersteuning van familieleden. De familie zorgt liever zelf. De hulp van professionals wordt alleen ingeroepen als er crisis is en medische/specialistische kennis nodig is. Soms gaat het mantelzorgen niet goed en is er sprake van een ‘spilzorg netwerk’. De vader/moeder/partner krijgt alle hulp en zorg van één mantelzorger die als de ‘spil’ is in het leven van de oudere. Deze zorg is zo zwaar dat de term ‘mantelzorg’ de lading niet dekt, maar beter ‘spilzorg’ genoemd kan worden. Overbelasting is dan een groot risico. Professionals hebben een rol in het ombuigen van spilzorg netwerken naar familienetwerken of gemengde netwerken.


  15.20 uur Theepauze


  15.45 uur Familiefabel: ‘Ze zeggen: laat hem los!’ Yvonne de Jong, Vilans

  15.55 uur Driehoekskunde werkt! Chiel Egberts, orthopedagoog, Drienamiek, Apeldoorn
  Patiënten zijn niet los verkrijgbaar. Het zijn in de eerste plaats kinderen van ouders of, als ze oud zijn, partners en ouders van kinderen. Professionals gaan dus een driehoeksverhouding aan. Driehoekskunde beschrijft een taal die de betrokkenen in de driehoek helpt om goed samen te werken. Driehoekskunde is uit de praktijk ontstaan. Je kunt er morgen dus meteen mee aan de slag en uitproberen of de vlag (Driehoekskunde werkt!) de lading dekt.


  16.25 uur Afsluiting en borrel  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg.

  Voor wie, wanneer en waar
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden, praktijkondersteuners en doktersassistenten en overige geïnteresseerden en vindt plaats op woensdag 22 mei 2019 van 9.30-16.30 uur in ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

  Kosten
  De kosten bedragen € 165, – excl. btw (199,65 incl. btw) als je je aanmeldt vóór 17 april 2019. Op en na 17 april betaal je € 185,- excl. btw (223,85 incl. btw). De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen. Daarnaast krijgen de deelnemers een e-learningcursus, beschikbaar gesteld door onze kennispartner E-nursing.

  Aanmelden en annuleringsvoorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 15 mei 2019. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 15 mei is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. De toewijzing van toegangsbewijzen geschiedt op volgorde van binnenkomst. Je toegangsbewijs krijg je uiterlijk vijf dagen van te voren per post toegestuurd. Meld je aan door hieronder op de blauwe knop te klikken. Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verzonden, ontvang je direct een bevestiging via de e-mail. Ontvang je die niet, ook niet in je spambox, neem dan even contact met ons op.

  Accreditatie
  Accreditatie is toegekend door  het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, de NVvPO en Kabiz voor 5 punten.

  Informatie
  Heb je vragen over het congres of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  Let op: Als je het formulier volledig hebt ingevuld en verzonden, ontvang je direct een bevestiging via de e-mail. Ontvang je die niet, ook niet in je spambox, neem dan even contact met ons op.

   

  • 22 mei 2019
   09:30 - 16:30

  locatie  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede