60 jaar Severinus – Bijzonder in samenleven | 14 mei 2019 | De Schalm, Veldhoven

 •  

   

   


  Voor alle zorgprofessionals, 
  bestuurders en managers in de zorg, beleidsmedewerkers van gemeenten/overheid, gemeenteraadsleden en colleges van B en W, cliënten, familie, naasten en overige geïnteresseerden.

  Severinus is een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking in Veldhoven. Op dinsdag 14 mei 2019 bestaat Severinus 60 jaar. Deze feestelijke dag vieren we met een symposium, dat in het teken staat van ‘bijzonder in samenleven’. Want Severinus kent geen instellingsterrein: al jaren wonen en werken cliënten en medewerkers, net als de overige wijkbewoners, verspreid over de wijken Berkt en Akkereind. Wist u dat Severinus als een van de eerste in Nederland omgekeerde integratie heeft toegepast in deze wijken?

  Tijdens het symposium gaan we onder meer in op de volgende thema’s:
  – Wat is bijzonder in samenleven?
  – Wat is de rol van de gemeente hierin?
  – Het convenant tussen de gemeente, politie, brandweer en Severinus
  – Promotieonderzoek Gustaaf Bos: Antwoorden op Andersheid
  – Ervaringsdeskundigen over het leven in de samenleving
  – Hoe is het om te wonen en te leven tussen mensen met een verstandelijke beperking?

  Dagvoorzitter Lucille Werner leidt ons door deze leerzame en feestelijke dag. De dag sluiten we op een geheel eigen manier af samen met minister Koolmees.

  Programma

  12.00 uur Ontvangst met broodjes

  12.50 uur Inloop schouwburgzaal onder begeleiding van drumband De Trom

  13.05 uur Welkom. Pieter Hermsen, directeur Severinus, Veldhoven

  13.10 uur Opening. Dagvoorzitter Lucille Werner, bekend van televisieprogramma’s als Get the Picture, Lingo en Mis(s)verkiezing. Daarnaast is Lucille programmamaakster en richtte ze in 2006 haar eigen stichting op: de Lucille Werner Foundation, die als doel heeft een krachtig en positief imago voor mensen met een handicap, zodat ze makkelijker zullen integreren in de samenleving. Lucille heeft bij haar geboorte een hersenbeschadiging als gevolg van zuurstofgebrek opgelopen, waardoor ze moeilijk loopt.

  13.20 uur Antwoorden op andersheid. Gustaaf Bos, onderzoeker en docent, VUmc Metamedica, Amsterdam
  In contact met een ander speelt veel meer dan wat wij met woorden uitwisselen. En er zijn niet alleen overeenkomsten, maar we verschillen ook elkaar! Dat is ook het geval tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Als wij elkaar echt recht willen doen, moeten we aandacht hebben voor welke emoties en sensaties die verschillen bij ons oproepen.

  13.40 uur Bijzonder is gewoon in Veldhoven. Mariënne van Dongen, wethouder, Veldhoven
  Zestig jaar Severinus. Wat heeft dat betekend voor de samenleving in Veldhoven? Wat is het resultaat van jarenlang samen ontwikkelen? Hoe ziet de inclusieve samenleving er in praktijk uit? Een verhaal over hoe Severinus Veldhoven mooier en gelukkiger maakt.

  14.00 uur De buren van Severinus. Wim Luijkx , Erik van de Spijker en Aad Vennix

  14.10 uur Pauze

  14.40 uur Parallelsessies. Tijdens dit uur neemt u deel aan een van de vier parallelsessies. Zie hieronder de omschrijvingen.

  15.40 uur Effectief communicatie op maat bevordert de inclusie van mensen met verstandelijke beperkingen. Xavier Moonen, bijzonder hoogleraar UvA, Amsterdam en bijzonder lector, Zuyd Hogeschool, Heerlen
  Tijdens deze lezing gaat Xavier Moonen in op ondersteunende en belemmerende factoren voor inclusie van mensen met verstandelijke beperkingen. Een belangrijk thema hierbij is mondelinge en schriftelijke communicatie op maat. De analyse van good practices kan gemeenten en instellingen ondersteunen om dit effectief en fundamenteel ter hand te nemen.

  16.10 uur Over Severinus en presentatie verhalenbundel. Pieter Hermsen en Lucille Werner

  16.30 uur Felicitaties van Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (o.v.)

  16.45 uur Afsluiting door koor De Severinoos

  16.50 uur Borrel

  Parallelsessies      

  1. Relationele ontmoetingsruimte in de buurt
  Gustaaf Bos, onderzoeker en docent, VUmc Metamedica, Amsterdam
  In deze parallelsessie vertrekken we bij de belangrijkste uitkomsten van het promotieonderzoek van Gustaaf Bos in 2016. Vervolgens staan we stil bij wat er sindsdien gebeurd is en wat dat heeft opgeleverd. Ten slotte gaan we in dialoog over mogelijkheden om de ontmoetingsruimte tussen buurtgenoten met en zonder verstandelijke beperking samen vorm en invulling te geven.

  2. Samen zorgen voor een veilige buurt
  Francis van Boxtel, beleidsmedewerker, gemeente Veldhoven en Ronald Drenth,  operationeel expert Gebiedsgebonden Politie, gemeente Veldhoven
  In 2016 ontvingen Severinus, politie en gemeente als eersten in Nederland het certificaat ‘Veiligheid en Zorg in de Wijk’. Een landelijke primeur. De huizen van de cliënten van Severinus staan midden in de woonwijken. Doordat Severinus onderdeel uitmaakt van deze wijken, kent het de combinatie van maatschappelijke (wijkgerelateerde) en zorggerelateerde problematieken. Dit vraagt regelmatig om advies en ondersteuning op maat bij professionele dienstverleners als politie en brandweer.

  3. Onopvallend anders
  René Vader, jeugdagent, district Zeeland en projectleider Onopvallend anders
  Ongeveer dertig procent van de verdachten die door de politie verhoord worden heeft een lichte verstandelijke beperking. Het risico op recidive is bij deze groep bovengemiddeld hoog. In Zeeland draait het project ‘Onopvallend Anders’ gericht op de doelgroep. Bewustwording,  herkenning, bejegening en de verbinding tussen Strafrecht en hulpverlening staan daarin centraal.

  4. In gesprek met ervaringsdeskundigen over het leven in de samenleving
  Al zestig jaar lang maakt Severinus deel uit van de gemeente Veldhoven. Twee woonwijken, verschillende buitenhuizen en dagbestedingslocaties zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Veldhoven, maar boven alles ook de cliënten niet. Tijdens deze sessie delen verschillende cliënten hun ervaringen over wonen en werken in Veldhoven. Persoonlijke verhalen over bijzondere contacten, ontmoetingen in de wijk en de betekenis die dit voor een ieder heeft.

  _______________________

  Praktische informatie
  Dit jubilieumsymposium wordt georganiseerd door Severinus. De logistieke ondersteuning is in handen van Congressen MetZorg.

  Voor wie
  Voor alle zorgprofessionals, bestuurders en managers in de zorg, beleidsmedewerkers van gemeenten/overheid, gemeenteraadsleden en colleges van B en W, cliënten, familie, naasten en overige geïnteresseerden.

  Wanneer en waar
  Het symposium vindt plaats op dinsdag 14 mei 2019 in theater De Schalm te Veldhoven. Theater de Schalm is uitstekend bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Zie www.deschalm.com voor meer informatie. Komt u met de auto dan kunt u tegen betaling parkeren op De Repel (€ 4,00 per dag) of in parkeergarage De Geer (€ 1,30 per uur).

  Annuleringsvoorwaarden
  Deelname is gratis. Mocht u onverhoopt toch verhinderd zijn en u heeft zich niet per e-mail afgemeld vóór 7 mei, dan sturen we u een factuur van € 25,-. Dit bedrag komt ten goede aan het Gemeenschappelijk Fonds Cliëntgelden van Severinus en zal besteed worden aan de financiering van vernieuwingsprojecten, waarmee innovatieve ideeën worden gerealiseerd die een meerwaarde hebben voor de bewoners. U kunt uw toegangsbewijs eventueel overdragen aan iemand anders, dit dient u dan per e-mail door te geven.

  Aanmelden
  U kunt zich aanmelden door op onderstaande blauwe knop te klikken. Als u het formulier volledig hebt ingevuld en bevestigd hebt, ontvangt u direct een bevestiging in uw mailbox. Het toegangsbewijs sturen we u uiterlijk een week voor het symposium per post toe. In dat verband is het fijn als u een privé-adres invult.

  Let op: voor deze bijeenkomst geldt: vol is vol. Severinus wil zoveel mogelijk mensen de gelegenheid geven de bijeenkomst bij te wonen, maar streeft daarbij wel naar een goede verdeling tussen deelnemers van binnen en van buiten de organisatie en behoudt zich het recht voor de aanmelding te sluiten voor een van deze twee groepen.

  Let op: Als u het formulier volledig hebt ingevuld en verzonden, ontvangt u direct een bevestiging via de e-mail. Ontvangt u die niet, ook niet in uw spambox, neem dan even contact met ons op.

  • 14 mei 2019
   12:00 - 16:45
  Helaas, de kaartverkoop voor deze voorstelling is gestopt.

  locatie  

  Adres
  Meiveld 3, 5501KA Veldhoven