Verwarde cliënten in de wijk. Verpleegkundige interventies | 19 mei 2017 | ReeHorst, Ede

 • Banner 728x90 Verward 2017:Banner 728x90 Verward 2017

   

  Voor alle verpleegkundigen en verzorgenden werkzaam in de thuiszorg

  Tegenwoordig worden mensen met psychische problemen minder snel of korter opgenomen. Ze moeten thuis (blijven) wonen en krijgen daar hulp om met hun klachten om te gaan. Dat houdt in dat je als verpleegkundige in de thuiszorg steeds vaker zorg verleent aan patiënten en cliënten die behalve lichamelijke, ook psychische problemen hebben. Maar waar loop je dan tegenaan? Ben je er voldoende op voorbereid? Welke verpleegkundige interventies kun je inzetten? Tijdens het congres ‘Verwarde cliënten in de wijk. Verpleegkundige interventies” krijg je antwoord op de volgende vragen:

  – Hoe kunnen we paniek, depressie of verwardheid voorkomen en genezen?
  – Wat zijn jóuw grenzen bij onvoorspelbaar gedrag?
  – Hoe pak je verslaving en de bijkomende psychiatrische en somatische problemen aan?
  – Waar liggen juridisch gezien de grenzen en hoe weerbarstig is de praktijk?
  – Wat doe je als een cliënt zijn of haar gezondheidsklachten wijt aan djinn, winti, geesten, voodoo of magie?
  – Welke interventies zet je in als je cliënt suïcidaal is?
  – Waarom is jouw uitstraling van belang bij een agressieve cliënt?

  Programma

  09.30 uur
  Ontvangst
  10.00 uur
  OpeningDagvoorzitter Marcellino Bogers
  10.10 uur
  Angst en depressie. Jacques van Hoof, zenuwarts, Beuningen
  10.30 uur
  Ongewoon en onvoorspelbaar emotioneel gedrag. Palske Zandstra, consulent psychiatrie asielzoekers, Eindhoven
  10.50 uur
  Verslavingsproblemen in de thuiszorg! Uitdaging of overlast? Chris Loth, verpleegkundig specialist GGZ, LOTH Verpleegkunde, Ruurlo
  11.10 uur
  Koffie- en theepauze
  11.40 uur
  Macht en onmacht. Ivo Sindram ex-verpleegkundige, advocaat Verweij advocaten Nijmegen
  12.00 uur
  Psychose, stress, djinn, winti of voodoo: therapeutische omgang met andere verklaringsmodellen. Cor Hoffer, cultureel antropoloog en socioloog, zelfstandig trainer en onderzoeker, Cor Hoffer Advies en Training, Heiloo
  12.20 uur
  Suïcide. Hans van Dam, docent en consulent, NAH, Leusden
  12.40 uur
  Agressie en probleemgedrag. Rolf Tijssen, gedragskundige, Tijssen Coaching & Weerbaarheid,Twello
  13.00 uur
  Lunch
  14.00 uur
  Workshopronde 1
  15.00 uur
  Koffie- en theepauze
  15.30 uur
  Workshopronde 2
  16.30 uur
  Borrel

  Workshops

  In de middag neem je deel aan twee van de volgende workshops:

  1. Angst en depressie. Jacques van Hoof, zenuwarts, Beuningen
  In deze workshop zullen we leren reacties te herkennen en daarmee om te gaan, wanneer mensen niet meer adequaat reageren op een dreigende of een verliessituatie. Hoe kunnen we paniek, depressie of verwardheid voorkomen en genezen?

  2. Ongewoon en onvoorspelbaar emotioneel gedrag. Palske Zandstra, consulent psychiatrie asielzoekers, Eindhoven
  Het begeleiden van patiënten met emotieregulatieproblemen, psychose of dissociatie is soms intens, soms lastig, soms mooi, maar nóóit gewoon. Onvoorspelbaar gedrag doet een bijzonder beroep op jouw houding, het contact, veiligheid, hoe ga je om met je grenzen?

  3. Verslavingsproblemen in de thuiszorg! Uitdaging of overlast? Chris Loth, verpleegkundig specialist GGZ, directeur LOTH Verpleegkunde, Ruurlo
  Tijdens deze workshop gaan we in op verslaafde patiënten en cliënten in de thuiszorg, en gebruiken we voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Hoe pak je verslaving en de bijkomende psychiatrische en somatische problemen aan? Wat kun je zelf doen en wanneer moet je de patiënt loslaten en doorverwijzen naar de GGZ/verslavingszorg?

  4. Macht en onmacht. Ivo Sindram, voormalig psychiatrisch verpleegkundige, advocaat bij Verweij Advocaten, Nijmegen
  Veel hulpverleners zien een gapend gat tussen het recht en hun dagelijkse praktijk. Juristen hebben geen oog voor de moeilijkheden van de hulpverleners. Zij kunnen makkelijk oordelen vanachter hun comfortabele bureaus, maar de hulpverleners moeten het zware werk doen. Daarbij zijn de rechten van de patiënt goed geregeld, terwijl de hulpverlener alleen maar plichten heeft en ook nog eens onvoldoende wordt beschermd tegen de agressie van de patiënt. Het evenwicht is volledig zoek. Herken je je hierin? Kom dan naar deze workshop, we gaan op prikkelende en interactieve wijze in op deze vooroordelen.

  5. Psychose, stress, djinn, winti of voodoo: therapeutische omgang met andere verklaringsmodellen. Cor Hoffer, cultureel antropoloog en socioloog, zelfstandig trainer en onderzoeker, Cor Hoffer Advies en Training, Heiloo
  Zorgverleners kunnen te maken krijgen met cliënten die de oorzaak van hun gezondheidsklachten wijten aan bijvoorbeeld een djinn, winti, geesten, voodoo of magie (‘iemand heeft mij iets aangedaan’ of ‘ik ben over iets gestapt’). In de communicatie met zulke cliënten is het de kunst om daar passend op te reageren, zonder de eigen deskundigheid uit het oog te verliezen. Na een inleiding over andere verklaringsmodellen worden tips voor de praktijk gegeven. Vragen hierbij zijn: Hoe ga ik als zorgverlener om met andere ziekteopvattingen? Welke vragen kan ik stellen? Moet en kan ik wel of niet op bepaalde verschijnselen ingaan? Is doorverwijzing naar een religieuze genezer een optie? Welke rol speelt het systeem en hoe betrek je die in het contact?

  6. Suïcide. Hans van Dam, consulent hersenaandoeningen, voorzitter stichting Zorg en Zelfdoding, Leusden
  Elke suïcide in de zorg brengt een schok teweeg en zet hulpverleners stil. Tijdens deze workshop gaat Hans van Dam in op het feit dat als de intensieve aandacht voor eigen handelen die dan volgt er eerder was geweest, menigeen zich minder afgesneden zou hebben gevoeld en zelfdoding mogelijk zijn uitgebleven.

  7. Dealen met agressie en probleemgedrag in de wijk. Rolf Tijssen, psycholoog, Tijssen Coaching & Weerbaarheid, Twello
  Cliënten in de thuissituatie kunnen onverwacht uit de hoek komen. En daar sta je dan als verpleegkundige/verzorgende met je goede gedrag. In deze workshop krijg je onder meer inzicht in hoe het gesteld is met je eigen uitstraling. Hoe kom je over? Want wat je altijd wilt is komen tot een heldere communicatie. Het aannemen van een neutrale houding kan hierin veel misverstanden voorkomen. Rolf Tijssen geeft al jarenlang training op het gebied van weerbaarheid, gericht op het vergroten van het gevoel van veiligheid door mensen te leren effectiever te reageren in uiteenlopende situaties. Beweging is daarbij een succesvol aangrijpingspunt. Dus ga in deze workshop de confrontatie met jezelf aan. Veiligheid gegarandeerd.

  __________
  Praktische informatie

  Organisatie
  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg,

  Voor wie
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden.

  Wanneer en waar
  Het congres vindt plaats op vrijdag 19 mei 2017 van 9.30-16.30 uur in ReeHorst, Ede. ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid.

  Kosten
  Tot en met 14 april 2017 € 175, – excl. btw, daarna € 195,- excl. btw. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen.

  Aanmelden en annuleringsvoorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 12 mei 2017. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 12 mei 2017 is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. De toewijzing van toegangsbewijzen en de workshopindeling geschiedt op volgorde van binnenkomst. Je toegangsbewijs krijg je uiterlijk vijf dagen van te voren toegestuurd. Meld je aan door op onderstaand blauwe knop te klikken. Als je de aanmeldprocedure volledig hebt afgerond ontvang je direct een bevestiging van aanmelding via de e-mail. Je toegangsbewijs wordt je uiterlijk vijf dagen voor het congres per post toegestuurd.

  Accreditatie
  Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten. Ben je aangesloten bij het Kwaliteitsregister vul dan je relatienummer of je BIG-nummer in.

  Informatie
  Heb je vragen over het congres of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl. 

  Let op! Als je je gaat aanmelden zie je de prijs inclusief de btw. Rond de aanmeldprocedure helemaal af, je ontvangt dan direct een bevestiging in je mailbox. Ontvang je die niet (ook niet als spam), stuur dan even een mailtje.

  • 19 mei 2017
   09:30 - 16:30
  Prijs Vink aan
  Prijs met korting tot 15 april 2017 Bekijk details + €175.00 (EUR)  
  Standaardprijs Bekijk details + €195.00 (EUR)  
  Uitverkoop
  16 april 2017

  Locatie

  Locatie:  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede