Het Nachtcongres | 15 juni 2017 | ReeHorst, Ede

 •  

   

   


  In de nacht van 15 op 16 juni 2017 zetten Congressen MetZorg en Heel Holland Zorgt de zorghelden van de nacht in de schijnwerpers.

  Overdag zijn er honderdduizenden verpleegkundigen en verzorgenden aan het werk, maar als Nederland slaapt zijn dat er maar een paar duizend. Als jij er daar één van bent, is dit congres speciaal voor jou. Want als het ‘s nachts donker en stil wordt en je patiënten of cliënten zich eenzaam en angstig voelen, dan zit jij aan hun bed, houdt hun hand vast en troost ze. Jij brengt die verwarde patiënt naar het juiste bed, verwarmt melk voor wie niet kan slapen en vangt familie op die waakt bij hun dierbare. Bijna onzichtbaar, maar elke nacht dichtbij. Tijdens het Nachtcongres steken we alle verpleegkundigen en verzorgenden die (soms of regelmatig) in de nachtdienst werken een hart onder de riem en besteden we aandacht aan specifieke zaken en situaties waar je tijdens je nachtdienst tegenaan kunt lopen, zoals

  – Gezond werken in de nacht
  – Nachtelijke onrust bij dementie
  – Incontinentiebeleid
  – Agressie en probleemgedrag: van onzekerheid naar kracht
  – Slaapproblemen bij verstandelijk gehandicapten
  – Interventies bij pijn in de nacht
  – De laatste zorg bij terminale patiënten
  – Recepten die je fit houden

  Wakkere verpleegkundigen en verzorgenden: melden jullie je ook aan voor dit unieke congres?

  Nachtprogramma

  21.30 uur
  Ontvangst
  22.00 uur
  Opening. Marcellino Bogers, nachtvoorzitter
  22.10 uur
  Gezond en veilig werken in de nacht. Alexander van Eekelen, consultant, Circadian, Amsterdam
  22.30 uur
  Nachtelijke onrust bij dementie. Ronald Geelen, GZ psycholoog en gedragstherapeut, Thebe, Breda
  23.50 uur
  Incontinentiebeleid. Hanneke Knibbe, onderzoeker/adviseur, Locomotion, Bennekom
  23.10 uur
  Agressie en probleemgedrag. Rolf Tijssen, gedragskundige en weerbaarheidstrainer, Tijssen Coaching & Weerbaarheid, Twello
  23.35 uur
  Pauze
  00.00 uur
  Interventies bij slaapproblemen van verstandelijk gehandicapten. Tejo Hylkema, mede-eigenaar, Nyx zorg voor slaap,  Amersfoort
  00.20 uur
  Pijn in de nacht.  Juanita Cheuk-ALam – Balrak, senior verpleegkundig pijnconsulent, verpleegkundig specialist Anesthesiologie i.o.,  Erasmus MC, Rotterdam
  00.40 uur
  De laatste zorg. Margot Verkuylen, specialist ouderengeneeskunde/kaderarts palliatieve zorg/docent, hospice de Duinsche Hoeve, Surplus en Radboudumc, Nijmegen
  01.00 uur
  Q & A
  01.15 uur
  Pauze
  01.40 uur
  Workshopronde 1
  02.40 uur
  Nachtlunch
  03.25 uur
  Workshopronde 2
  04.25 uur
  Pauze
  04.50 uur
  Workshopronde 3
  05.50 uur
  Borrel

  ’s Nachts neem je deel aan twee of drie workshops en maximaal 1 activiteit.

  Workshop 1. Gezond en veilig werken in de nacht
  Alexander van Eekelen, consultant, Circadian, Amsterdam
  Onregelmatige werktijden vormen een mismatch ten opzichte van onze natuurlijke ritmen van slapen, eten en (sociaal) actief zijn. Dit brengt verhoogde gezondheids- en veiligheidsrisico’s met zich mee. Met name het verbeteren van slaap- en voedingsstrategieën leidt tot het verhogen van duurzame inzetbaarheid van zorgpersoneel met nachtdiensten.

  Workshop 2. Nachtelijke onrust bij dementie? Een probleem om wakker van te liggen!
  Ronald Geelen, GZ psycholoog en gedragstherapeut, Thebe, Breda
  Slaapproblemen komen bij dementie regelmatig voor. Bij Nederlands onderzoek liggen de percentages wat boven de 10%, internationaal onderzoek komt soms uit op het dubbele of zelfs het drievoudige. Voor de patiënt zelf is slecht slapen belastend, – bij opname- voor de verpleging en andere bewoners. Nachtelijke onrust in de thuissituatie vergroot het risico van opname in een zorginstelling met een factor 10.  Slaapproblemen zijn er niet zelden bij beginnende dementie, maar komen meer voor bij het vorderen ervan. We bespreken voor de hand liggende oorzaken en interventies. Voor welke maatregelen bestaat hard wetenschappelijk bewijs?

  Workshop 3. Incontinentie
  Hanneke Knibbe, onderzoeker/adviseur, Locomotion, Bennekom
  Incontinentie komt zeer veel voor in de ouderenzorg. Incontinentie kan ook de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden en leiden tot een onrustige slaap, vaak wakker worden, nachtelijke verschoningen en valpartijen als een cliënt ’s nachts probeert toilet of po-stoel te bereiken. Zowel cliënten als zorgverleners ervaren de zorg daaromheen als gevoelsmatig belastend en hebben vaak het gevoel achter de feiten aan te lopen. Goed incontinentiebeleid is bewezen effectief. De implementatie is echter complex en daar loopt het dan nogal eens op vast. In deze praktijkgerichte workshop zullen concrete handreikingen geboden worden om echt werk te maken van incontinentiebeleid: ook ’s nachts. Recente inzichten uit onderzoek en praktijk en uit het Zorg voor Beter Verbetertraject Continentie zullen de onderbouwing hiervoor vormen.

  Workshop 4. Agressie en probleemgedrag
  Rolf Tijssen, gedragskundige en weerbaarheidstrainer, Tijssen Coaching & Weerbaarheid, Twello
  De workshop is gericht op waakzaamheid (het voorkomen van problemen) en weerbaarheid (het oplossen van problemen). Je leert hoe je om kunt gaan met agressie en jezelf een onzichtbaar wapen kunt geven en gaan in op de piramide van aanpak en de “0”- houding voor zelfverzekerdheid.

  Workshop 5. Interventies bij slaapproblemen van mensen met een verstandelijke beperking
  Tejo Hylkema, mede-eigenaar, Nyx zorg voor slaap,  Amersfoort
  In deze workshop gaan we dieper in op slaap en slaapproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast worden handvatten gegeven om slaapproblemen complementair te behandelen.

  Workshop 6. Pijn in de nacht
  Juanita Cheuk-ALam – Balrak, senior verpleegkundig pijnconsulent, verpleegkundig specialist Anesthesiologie i.o.,  Erasmus MC, Rotterdam
  Soms is pijn ’s nachts erger, omdat overdag en ’s avonds eenvoudigweg onvoldoende of verkeerde pijnmedicatie is toegediend, of omdat wordt vergeten dat medicatie ’s nachts kan zijn uitgewerkt. Deze workshop behandelt lichamelijke, psychische, sociale en spirituele factoren die meespelen in pijnbeleving en welke mogelijkheden er zijn om pijn te behandelen.

  Workshop 7. De laatste zorg voor terminale patiënten
  Margot Verkuylen, specialist ouderengeneeskunde/kaderarts palliatieve zorg/docent, hospice de Duinsche Hoeve Rosmalen , Surplus en Radboudumc, Nijmegen
  Zodra de dood zich onafwendbaar aandient start de stervensfase; de patiënt zal naar verwachting binnen enkele dagen overlijden. In deze interactieve workshop worden enkele belangrijke aspecten uit de stervensfase besproken, zoals bijvoorbeeld de markering van de stervenfase, de behandeling van klachten zoals pijn en benauwdheid, palliatieve sedatie, als ook de begeleiding van familie.

  Activiteit 1. Breinkoken in de nacht – De verschillen maken het verschil!
  Marcel Weber, Het Kook College, Wijchen en Stef Soons, Breinkoken, Wijchen
  Je weet hoe je fit en gezond de nachtdienst doorkomt, maar doe je het ook? Verander je eigen gewoontes en die van de ander. Volg deze interactieve en inspirerende workshop!

  Activiteit 2. Boswandeling
  Jeroen Glissenaar, boswachter, coach natuurlijk coaching, beheerder monumentale parken, Arnhem en projectleider urban forestry, Arnhem
  In het donker gaat je lichaam op zoek naar informatie om het gebrek aan licht te compenseren. Je oren gaan beter horen, je neus ruikt meer en zelfs de haartjes op je armen gaan rechtop staan. Ervaar het zelf tijdens deze nachtwandeling.

  _______
  Praktische informatie

  Organisatie

   

  Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg in samenwerking met Heel Holland Zorgt.

   

   

   

   

   

  Voor wie
  Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden die (soms of regelmatig) in de nachtdienst werken.

  Wanneer en waar
  Het congres vindt plaats op donderdag 15 juni 2017 van 21.30-06.00 uur in ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

  Kosten
  Tot en met 11 mei 2017 betaal je € 195, – excl. btw, daarna € 220,- excl. btw. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen.

  Aanmelden en annuleringsvoorwaarden
  Je kunt je aanmelden tot 8 juni 2017. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 8 juni is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. De toewijzing van toegangsbewijzen en workshops/activiteiten geschiedt op volgorde van binnenkomst. Je toegangsbewijs krijg je uiterlijk vijf dagen van te voren toegestuurd. Meld je aan via onderstaande button, je ontvangt onmiddellijk een bevestiging van aanmelding in je mailbox.

  Accreditatie
  Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 6 punten.

  Informatie
  Heb je vragen over het congres of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  Let op! Als je je gaat aanmelden zie je de prijs inclusief de btw. Rond de aanmeldprocedure helemaal af, je ontvangt dan direct een bevestiging in je mailbox. Ontvang je die niet (ook niet als spam), stuur dan even een mailtje.

  • 15 juni 2017 - 16 juni 2017
   21:30 - 06:00
  Prijs Vink aan
  Prijs met korting tot 12 mei 2017 Bekijk details + €195.00 (EUR)  
  Standaardprijs Bekijk details + €220.00 (EUR)  
  Uitverkoop
  12 mei 2017

  Locatie

  Locatie:  

  Adres
  Congrescentrum ReeHorst, Bennekomseweg 24, 6717 LM Ede